Öland – Östersjöns pärla

Sveriges minsta landskap ska inte underskattas. Vi må vara minst på kartan men erbjuder störst utbud per kvadratmeter, då Östersjöns pärla myllrar av fina upplevelser var du än befinner dig. På rätt sida om den 6 km långa Ölandsbron, ligger ett sagolikt landskap med 500km kustlinje, 350 Ölandskvarnar, fornlämningar, orkidéer och massvis av naturreservat och fornborgar och mycket mer!

Stränder och badplatser

Vad vore en kustlinje på 500km utan Sveriges bästa sandstränder? På Öland blir du bortskämd med alla möjliga typer av badplatser — sandstränder, stenstränder, tillgänglighetsanpassade bad, privata/offentliga och hundbad. Eftersom att det finns över 50 stycken badplatser på Öland blir det för många för att nämna samtliga. Därför styckar vi upp Öland i 3 delar och ger er den i vårt tycke bästa stranden i varje del av ön.

Böda

I norra delen av Öland har vi fagra Böda Sand. Här finner du kanske Sveriges finaste strand där du verkligen upplever utomlandskänsla. Böda Sand tillhandahåller tillgänglighetsanpassat bad såsom hundbad och med en fantastisk sandstrand. Utöver lata dagar på stranden, finns även en äventyrspool, golf, barnaktiviteter, restauranger och kvällsshower — allt för att maximera semesterkänslan. Bagerier, ICA butik och andra affärer finns tillgängliga alldeles intill. Böda Sand Camping är en given vinnare för dig som reser med husbil eller husvagn. Campingplatsen har el, färskvatten, toalett, sopkärl, dusch, kasettömning och Wif. Eftersom Böda är populärt på sommaren finns fler campingplatser i närheten såsom Kronocamping Böda Sand i närheten där du kan övernatta med eltillförsel.

Köpingsvik

Vistas du i mellersta delen av Öland är Köpingbaden ett måste. Precis intill Köpingebuktens långgrunda kritvita sandstrand är det sommar på en ny nivå. Fotbollsmatcher på stranden, beach volleyboll med vännerna, äventyrsgolf med familjen eller varför inte cykeltur längs den långa kusten? Köpingbaden har restauranger och barer och en fantastiskt intillliggande camping. Köpingbaden camping är ett bekvämt val med 150 campingplatser för husvagn, tält och husbil.

Stenås

På Ölands sydöstra sida ligger Stenåsabadet i anslutning till campingplatsen med samma namn. Det är en lugn strand inbäddad i ett makalöst naturområde på Öland. Det är långgrunt och därmed högst barnvänligt. Campingen ger flera alternativ där el, dusch, toalett och kök erbjuds. Ett bra alternativ för dig som söker en lugnare tillvaro.

Upptäck Öland

Väderkvarnar

Ölands drygt 300 väderkvarnar går inte obemärkta. Väderkvarnarna är symboliska för Öland och är nog det mest karakteristiska kulturarv som finns på ön. Dessa verk finns i tre olika typer som vi beskriver nedan.

Stubbkvarnen som är den mest representerade kvarnen på Öland och är över 200 år gammal finns at se på de Öländska markerna. Namnet har kvarnen fått på grund av att kvarnhuset står på en stor stubbe. Vill du besöka de mest populära stubbkvarnarna hittar du dem på en rad längs vägen vid Lerkaka. I Björnhovda längs med 136:an står Kvarnkungen, Drottningen (holländsk kvarn) och kronprinsen på rad. Varför de har fått sina namn är lite oklart, men de är idag en symbol över det öländska landskapet där vinden tidigt användes till kraftkälla.

Den holländska kvarnen förekommer ofta på Öland och kom som en innovation till Öland för att konkurera med Stubbkvarnen. Holländska kvarnar visade sig vara större och effektivare än den dåvarande stubbkvarnen. Dessa skiljer varandra åt på så sätt att den holländska kvarnen bara har en vridbar överdel. Den populära kvarnen i Sandvik har vingar på 24 meter!

Skurkvarnen användes för att slipa kalksten innan de skeppades iväg. Skurkvarnarna finns i största del längs Ölands nordvästkust och idag är den enda som återstår belägen i Jordhamn. Den är vinddriven vilket skiljer sig från de tidigare som var drivna med oxar. Invid den restaurerade skurkvarnen finns lämningar av gamla stenbrott och äldre kreatursdrivna skurvandringar.

Borgar och slott

Öland har många välbevarade historiska minnen i form av borgar och slott. Du har aldrig mer än en dagstur till nästa besök vilket är det fina med sevärdigheterna på Öland. Är du intresserad av organiserade upplevelser rekommenderas Eketorps borg, Skäftekärrs Järnåldersby och Borgholms slott med guidade turer, särskilda barnaktiviteter och tidsenligt klädd personal. Skefteskär Järnåldersby finns på norra Öland och är Europas bäst bevarade bebyggelselämning. Se med egna ögon hur Sverige såg ut för drygt 1500 år sedan.

Borgholms slott är ett måste. Med sina massiva 5000 kvadratmeter under tak och fagra slottsgemak känner du dig nästan som en svensk medborgare i Karl X Gustavs Sverige. På Borgholms slott kan du gå på aktiviteter och evenamgn för hela familjen.

Solliden slott är ett kungafamiljens sommarparadis och är en idyllisk plats. Parker, upptäcktsfärder och slottsboden är besöksmål för liten som stor!

Lämna ett svar